НВО… Какво е това?

Автор: Александър Димитров

Според чичко Google, респективно българския сайт на Home Box Office (HBO), това е най-успешният платен американски канал. Основан е през 1972 г. В България HBO стартира през април 2002 г. и така става първата платена телевизия у нас.
Пак според същия чичко, НВО предлага разнообразна програмна схема и забавление за цялото семейство 24 часа в денонощието. Освен с отсъствието на рекламни блокове, HBO е популярен сред зрителите с излъчването за пръв път на ТВ екран на най-големите кинохитове и не на последно място – с всепризнатите по цял свят оригинални HBO продукции като „Сексът и градът”, „Рим”, “Семейство Сопрано”, „Истинска Кръв” , “Пасифик” и др.
Оказва се, че HBO винаги е бил една крачка напред и с уникалните си, напредничави документални продукции, част от които са поредиците „Без Цензура” и „В къщата на удоволствията”.
Според рекламата на канала освен филми и сериали, програмата на HBO съдържа и HBO събития – това са церемонии като „Златен глобус”, „БАФТА”, „Европейски филмови награди”, нерядко излъчвани на живо, а на всеки два месеца – премиерен концерт на музикална звезда от световна величина – Мадона, Дъфи, Бионсе, Риана.
Аплодисменти – всички филми са субтитрирани на български, а по-голямата част от детските филми, за някои от които се прави специална „Детска премиера” в събота и неделя сутрин, са дублирани.
Браво!
Не ме разбирайте погрешно, скъпи люде! Не съм рекламен агент на канала, пък и не трябва… Защото, ако искам да съм добър такъв е наложително да познавам добре продукта и да го използвам! А на мен просто не ми остава време… Както, вероятно, и на много от вас… Виж, на децата от предучилищна, начална и средна училищна възраст им остава… И за компа, и за чатовете, и за фейса… Споко, няма нищо лошо в това. Такива са времената и нравите… Но те не знаят онова, което знаем ние, съзрелите като личности преди 89-та… Какво знаем ние ли?
Да започнем отначало…

НВО… Какво е това?

Това е абревиатура на един щур, забавен, откачен купон, наречен още Начално Военно Обучение. Той, драги млади хора, се учеше в училище като най-обикновен предмет. Но в 10-ти клас всички вкупом отивахме на този двуседмичен купон, облечени с еднакви зелени дрехи, като войници, въоръжени „до зъби” с автомат „Калашников”, торба с противогаз и цяла армия усмивки… Сигурен съм, че всеки от нас има безброй ужасяващи и весели спомени от това НВО, нали? За нарядите, за да си пазим бараките от врага, за разглобяването и сглобяването на автомата, за фалшивите тревоги нощем… И а един от бараката да е закъснял, а обратно всички… Спяхме направо с дрехите, за да успеем да се включим във времето при тревогата… Много ни шашкаха… Кошмар… Маршируваш на плаца, докато те заболят краката и пееш до скъсване… Веселба… А пълзенето по калищата, шубраците и трънаците с противогаз на главата, това помните ли го? И се оглеждаш за още врагове /империалисти, капиталисти или просто мотористи – сега рокери/, но нищо не виждаш, защото стъклата на противогаза така са запотени, че не империалист, ами марсианец-великан да ти се изпречи на пътя, пак ще се блъснеш в него… Или се ослушваш за „Атом отдясно!” или „Атом отляво!”, за да се пльоснеш в калта с крака към взрива, че да не те отнесе ударната вълна на атомната бомба… Голяма дивотия! Но ни беше весело… Не мрънкахме, а се смеехме… Също като по бригадите, но те са една друга тема… Та това беше за нас НВО тогава, млади хора… Не съм му рекламен агент, то е само… спомен… Другото НВО го нямаше, но пък и на нас не ни пукаше… Нашето НВО се надявам никога да не го преживеете. Първо, защото имунната ви система е по-различна от нашата и може да не оцелеете, и второ – защото има да се оплаквате, да мърморите, родителите ви да съдят държавата за нанесените ви морални щети, а държавата да си го връща, както тя си може… И ще стане една… Така, че знайте си само телевизионното НВО… По-безопасно е, не чак толкова травмиращо и по в крак с времето, разбира се… Ние ще помним и другото, обаче… Така трябва… Като Ирена Мицковска, която ми изпрати тази чудесна снимка от нейното НВО. С преметнати като мотики автомати през рамо, висок боен дух и елегантно изпънат шпиц…
Благодаря ти, Ирена!

Коментари:
 1. Александър Димитров says:

  Така си беше, Павлина 🙂 И умеехме да се веселим, нали?… Вероятно, защото бяхме… малко… по-млади… от сега… 🙂 🙂 🙂

 2. Павлина Петрова says:

  ОООО,и аз го помня добре. Всички бяхме като войници и стреляхме с Калашников.Тичахме с противогазите, залягахме, но вечерите бяха за веселба.

 3. nartsisa says:

  Аз също пазя много весели спомени (и снимки разбира се)от тези младежки времена! 😀 Отдавна не бях се сещала за това,благодаря ти,че ми припомни!Утре ще извадя снимките и ще разкажа на дъшеря си за нашето HBO.А Каран върбовка(мястото на HBO) е на 1км от моето село…

 4. iliana says:

  Аз бях девети клас, когато дойдоха промените и за съжаление изпуснах купона. 😥

 5. Александър Димитров says:

  И не бива да се съжалява, защото в крайна сметка си беше… сбръч ли му се казваше в казармата 🙂 … Гадост… Но си имаше и веселите страни 😀 Просто още един… интересен спомен…

 6. Петя says:

  Ама си беше хубаво! Далеч от мама и тати! Вечер купончета! Еееееееех, младост! 😀

 7. Ал.Величков says:

  🙂 Не само младите не са преживели това уникално НВО…
  По мое време го нямаше още,но не съжалявам …

:) :D :( :o 8O :? 8) :x :P :| ;) :lol: :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :mrgreen: