Спомен от ОФ клуба

Автор: Мариета Станчева

praznik   Скоро попаднах на тази картичка и тя ме върна много години назад. В мен оживя един мил спомен от детството. Бях на 6 години. Моята баба ме заведе в близкия ОФ клуб, където бяха поканени децата от квартала, за да получат подаръци от Дядо Мраз /за поколението на прехода – това е Дядо Коледа в ретро вариант и с автентичното си име; и той се разпознаваше по дрехите и чувала с подаръците, но, кой знае защо, винаги закъсняваше и вместо на Коледа пристигаше на Нова година…/ Елхата ми се стори много голяма и беше украсена с разноцветни фенерчета, направени от гланцова хартия. Запомнила съм и дървените столове, маса, постлана с червена покривка и много портрети по стените, които гледаха строго. И сега чувам как поскърцваха столовете, на които бяха насядали баби, лели, тук-там и майки. Всички усмихнати и празнично настроени. Дочакахме с притаен дъх Дядо Мраз, който раздаде торбички със сладки неща. Най се зарадвах на любимото ми „Родопче”, което струваше… 4 стотинки. Още си спомням вкуса му… А когато ни казаха да издекламираме по едно стихотворение, настъпи и моят час – аз използвах момента и реших да кажа и изпея всичко, което съм научила в забавачницата. Забавлявах присъстващите доста време с песнички, които и днес се пеят в детските градини. ОФ клубът беше любимо място на децата от квартала, защото възрастните се събираха там на всички празници, а ние изнасяхме импровизирани програми. Носеха кой каквото има за почерпка – питка с шарена сол, сирене, червено винце, туршия, сланинка… Следваха поздравления, запознанства, дълги разговори. Чувстваше се топлина и близост, подкрепа между всички. Липсва ми всичко това… Представяте ли си, сега не познавам почти никого във входа, където живея… И, което е още по-странно – понякога това ме радва… А при вас как е?

Коментари:
  1. Филип Петров says:

    Вярно е, днес тези елементарни субект-субектни взаимоотношения отсъстват. Присъствието на “представления” в детските градини обикновено се изражда в яростна битка между родителите от тип “кой е по-по-най”.
    Жалко за съвременното общество. Преди 45 години се е набивало изкуствено “колко е лош империализмът/капитализмът”. А после вече 22 години ни набиват изкуствено “колко е лош комунизмът”. Нима никой не осъзна, че всяка система си има както добрите, така и лошите страни и най-ценното за прогреса на човечеството е да се вземе най-доброто от всяка?

:) :D :( :o 8O :? 8) :x :P :| ;) :lol: :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :mrgreen: