Гагарин

Автор: Александър Димитров

gagarin1_sled   Нали се досещате кое е първото нещо, което изплува в съзнанието ми само при споменаване на името му? Една широка, лъчезарна, стопляща усмивка… Усмивка, за която със сигурност мога да кажа, че е един от най-приятните и най-силно запечатани в съзнанието ми спомени от детството. Усмивка, която ме е провокирала да напиша едно от първите си стихотворения още в зряла пионерска възраст /и помня! до ден днешен… но не ме питайте за номера на домашния ми телефон, например… или за кода на дебитната ми карта… няма да ви ги кажа…/

Усмихна се! И полетя към необята,
затворен във стомана, смел и сам…
Нима не се страхуваше от тишината?
Нима не знаеше, че рискът е голям?

Ти даже невъзможното извърши,
а простото да сториш не успя –
усмихнат от вселената се върна,
а долу, на земята, изгоря…

Хареса ли ви? О, радвам се…

Коментари:
  1. Тодор Бойчев says:

    Днес е 12 април 2011г.. Петдесет години от полета на Юрий Гагарин. Едно епохално събитие в историята човечеството. Гагарин направи пътеката в космоса за пилотираните космически кораби. Но той си остана един събирателен образ на земния човек. Неговата прекрасна усмивка, и неговите думи “Поехали” обиколиха земното кълбо.
    Такъв си остана Юрий Алексеевич. Вечна памет на героя, загинал при тренировъчен полет на 27 март 1968г..

  2. suni_d says:

    Много добре казано от един мъж, който умее да рискува (?!!) за друг такъв! 🙂 Освен това добрите думи, казани за такава личност като Гагарин, никога не са “в повече”! А ти му се възхищаваш!!! И това е възхитително с това, че го правиш то-о-ооолкова години след първата, най-смела стъпка за човечеството към неизвестното, макар след това да са последвали други, по-мащабни и по-парадиращи подобни събития… Смяташ, че “най- големият” сред тях е… първият! И се вдъхновяваш от това?! Прав си, супер е написаното – браво на теб!

:) :D :( :o 8O :? 8) :x :P :| ;) :lol: :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :mrgreen: